teisipäev, 20. oktoober 2015

Naisperega kooskokkamise üritus vol1

Tere hilisõhtust! Meie pere üks osa ehk siis mina, mu ämm Age ja mehe kasuõde Berit panime paar nädalat tagasi pead kokku ja otsustasime, et meie tahame nüüd hakata kooskokkamise üritusi tegema. Kuna ämmal on ilusa suure köögiga ja mis kõige tähtsam - ehtsa puupliidiga maja, siis loomulikult hakkame seda uut traditsiooni läbi viima seal. Ning algus ongi äsja möödunud laupäevaga tehtud! Eelnevalt tõmbasime loosi, et kes mis käiku teeb - minule sattus eelroog, Beritile pearoog ja ämmale dessert. Loosi tegime ainult esimene kord, edaspidi hakkame juba järjest vahetama, seega mind ootab ees pearoog... Igaüks valib ja viib oma retsepti ellu ise. Paar päeva enne kooskõlastame omavahel põhikomponendid, et kogemata ei satuks liiga ühekülgne menüü.

Mina kui omaette nokitseja, kes on alati olnud arvamusel, et mitu naist ühte kööki ei mahu, pean küll oma põhimõtted vabaks laskma, sest sel õhtul mahtusime me kõik suurepäraselt ära ja jube lõbus oli! Rääkimata sellest, et road valmisid veel kiireminigi, kui arvasime.

Selline nägi välja meie kaunis laud, kui ta veel ootel oli ja allpool näha ka meie ise tööhoos:








Mina tegin eelroaks suure salativaagna kreeka jogurti kastmega. Selle retsepti panin kokku ise ja kastme jaoks võtsin inspiratsiooni Selveri suvekirjast. Serveerimisviisi mõtlesin välja käigupealt.

Salat jogurti - sinihallitusjuustu kastmes


Suure peolaua vaagna jaoks


Salat

1 karp rucola lehti
1 karp beebispinatit'
u. 1/2 dl oliiviõli 
 1/4 sidrunist pigistatud sidrunimahla
Soola, pipart
Igasuguseid meelepäraseid vahemerepäraseid lisandeid (konserveeritud grillitud paprika, päikesekuivatatud tomatid, kivideta mustad oliivid)

Kaste

2 topsi Farmi Köögi Kreeka jogurtit
200 g sinihallitusjuustu
veidi riivitud sidrunikoort (ettevaatlikult, et koorealust valget osa kaasa ei riiviks!)
veerand sidruni mahl
110 ml teravat tomatikastet (kasutasin Heinz Hot Chili Sauce)

Pese, nõruta ja sega kokku roheline salat. Lisa kokkuklopitud sidrunimahl ja õli, sool ja pipar. Sega salatiga. Aseta salatisegu vaagnale sõõrina äärtesse (pilt allpool) ja jaga peale ribadeks lõigatud paprikad ning tükikesteks hakitud päikesekuivatatud tomatid.

Kastme tarvis haki või pudenda 150 g sinihallitusjuustu väikesteks tükkideks, ülejäänud 50 g jäta suurteks tükkideks kaunistuseks. Lisa väikesed tükid jogurtile, lisa ka riivitud sidrunikoor ja sidrunimahl ning tomatikaste ja sega kokku. Aseta vaagna keskele. Kuna kaste ei tule vedel, siis ta ei vaju väga laiali ja saab teha kuhjakese. Peale pane täppideks mustad oliivid (hea oleks, kui need oleks võimalikult väiksemat sorti). Soola mina kastmele ei lisanudki, sest juust on ise soolane küllalt. Ja olge lahked :)










Nüüd aga jõuame pearoa juurde. Selleks oli Berit valinud kana pähklikastmes, mille retsepti võttis Toidutarest ning selle autor on Angelica Udeküll. Retsepti võib leida siit:

http://toidutare.ee/linnulihatoidud/kanaliha/1B31F/#Kana pähklikastmes 

Välja kukkus see väga sametine ja tugeva, kuid meeldiva maapähklimaitsega. Lisandiks nii riis kui klaasnuudlid - mida keegi soovib. Siin ta siis ongi:








Aga selle meloni pildi panin lihtsalt sellepärast juurde, et Beriti 8-aastane tütar Triinu osutus suurepäraseks toidufotograafiks. Ta tegi väga kunstipäraseid ja stiilseid lähikaadreid nii roogadest, tööprotsessist, kui lauast. Ja õnnestus tal see ka minu vana seebikarbiga! Mõned siit veel...









Ahjaa, unustasin mainida, et loomulikult pakkusin ma ka seekord, nagu viimasel ajal kombeks saanud, omaküpsetatud leiba. Pean uhkusega tunnistama, et jään leivaga üha rohkem ja rohkem rahule ning minu tehnoloogia üha paraneb. 






Leivast ja selle teost on mul lähiajal plaanis ka pikemalt kirjutada, praegu aga jätkan, kust pooleli jäi, nimelt magustoiduga. Age oli valinud retsepti samuti toidutarest ning tegemist on pirni-banoffe koogiga, mis ellu viidud veidi ebatraditsiooniliselt, ehk väikese kiiksuga. Retsept kuulub Kristiina Lehola "Pirniraamatusse" ning näha saab seda siit: 


Koogi tegi eriliseks kreemis hapuka kreeka jogurti kasutamine, mis tasakaalustas ideaalselt magusat ja rammust toffee kihti. See siis oligi see kiiks. Ning samuti ka banaanide asendamine pirnidega. Ja kaunistamise eest Agele veel lisapunktid! Omapoolseks kommentaariks, et kondenspiima toffee-laadseks karamelliks muutmiseks on vaja seda keeta koos kinnise purgiga madalal tulel ca 2h.






Siit saab piiluda ka koogi valmimise telgitagusesse, ehk siis milline näeb välja põhja ja kreemi vaheline täidisekiht, mis on tegelikult suletud purgis kaks tundi karamelliks keedetud kondenspiim.






Vott selline tore üritus oli meil laupäeval. Jään juba pikisilmi ootama järgmist ühiskokkamist, sest see toob üksi köögis mässamisele tõesti head vaheldust!

Kommentaare ei ole: