neljapäev, 22. oktoober 2015

Suitsuribi kruupide ja köögiviljadega

Tere! Perekondlikud teemad ei ole lõppenud. Nimelt oli mul täna jälle käepärast tooraine, mis saadud läbi pereliikmete. Seekord pole siis juttu minu isa naisest, vaid hoopis ema mehest Aarest. Üldiselt on ta kirglik kalamees, aga seekord pistis mulle pihku suurepärase ise suitsutatud sea ribiliha. Ma ei ole üldiselt suur lihakäntsakate kokkaja, aga selline ribi on ikka üks ehe värk ja juba mõte sellele pani suu vett jooksma. Mida siis sellest teha? Midagi mulgi pudru laadset mõlkus mul meeles, aga muutsin seda enda jaoks siiski veidi. Ja tuli üks tõeline rammu andev talutoit. Pärast nokkisin muidugi ribid puhtaks ka. :)







Suitsuribi kruupide ja köögiviljadega


2 korralikku soolast suitsuribitükki (turult või talupoest vms)
2 dl kruupe
4 porgandit
4 kartulit
pool suurt või 1 väike sibul
1 suur küüslauguküüs
200-300 g meelepäraseid seeni
2 loorberilehte
peterselli


Pane suitsuliha ja kruubid veega keema (kui liha on korralikult soolatud, siis lisasoola pole vaja). Kruubid võiks enne ka pesta. Vett peaks esialgu olema nii, et see kataks suured ribid poolenisti. Hiljem tuleks vett lisada, sest kruubid keevad kaua - ja antud roa puhul võiks kogu keetmisaeg olla ca 1 tund. 

Üldiselt oleks liha keema tõustes soovitatav vaht ära riisuda, minul seda aga ei tulnudki seekord eriti. Keevasse vette lisa ka loorberilehed. Vahepeal siis keera liha vees mitu korda keemisaja jooksul, et ikka kõik pooled saaksid vees mulistada. Poole keemisaja juures lisa vajadusel vett, tükelda kartulid ning porgandid ja lisa need. Nüüd jäta roog vaikselt podisema.

Haki sibul ja purusta või haki peenelt küüslauk, viiluta seened. Prae esialgu sibul ja küüslauk läbi keskmisel kuumusel klaasjaks. Kui need hakkavad juba veidi pruunistuma, siis lisa seened ja esialgu võid kuumuse täitsa suureks ajada, et seened vee välja aurustaksid. Siis aga prae kõik koos kergelt lihtsalt läbi.

Lõpuks lisa seene-sibula segu pajaroale. Kui vett on liiga palju, keera kuumust juurde, et liigne vesi välja keeks ja alles jääks mahlakas, aga mitte vedel roog. Lisa ka hakitud petersell ning toit on serveerimiseks valmis. Teravuseks võib ka musta pipart lisada, aga mina jätsin selle seekord ära. Sobib värske rukkileiva ning keefiriga.




Kommentaare ei ole: