esmaspäev, 9. november 2015

Isadepäeva rullbiskviit

Meeleolukat isadepäeva lõppu kõigile issidele! Mina otsustasin tänase piduliku päeva puhul teha klassikat - vana head rullbiskviiti. Ilma mingite imenippideta. Lisandeid võib muidugi varieerida. Võib kasutada ka moosi, toorjuustuvahtu, marju, mis iganes kreemi, tarretatud jogurtit. Aga mina tegin täna alljärgnevalt, sest selline oli nõudlus. :)




Rullbiskviit koorese kohupiimakreemiga


Kogus: suurest ahjuplaadist keeratud rull (pikem külg moodustab rulli pikkuse)


7 muna
7 spl suhkrut
4 spl jahu
3 spl kartulitärklist (eriti profid pagarid võivad tärklist mitte kasutada ja teha ainult nisujahust)
1 toru (300 g) vaniljekohupiimapastat
1 väike pakk (2 dl) vahukoort

NB! Suhkrukoguste vähendajatel ma selle küpsetise puhul siiski ei soovitaks seda teha, sest tulemuse konsistents ei tule nii hea. Sama kehtib jahu kohta. Kõiki koguseid peaks mahuliselt olema üks-ühele, nagu ka retseptis näha - kõiki 7 spl.

Esmalt valmista ette ahjuplaat. Kata see küpsetuspaberiga, mida veel omakorda määri võiga. Sellega väldid biskviidi paberile kleepumist. Keera käre ahi 200 kraadi juurde ja loid 215 kraadi juurde soojenema. Ahju võiksid isegi veidi varem sooja panna, et ta veel ka siis mõnda aega seisaks, kui temperatuuri tuli on juba kustunud ja näitab valmisolekut. Siis ühtlustuvad temperatuurid täielikult, mis on biskviidi seisukohalt oluline.

Suures segamiskausis vahusta mikseriga munad, vähehaaval suhkrut juurde lisades. Mikser las kogu aeg töötab. Kokku võiks vahustamine võtta lausa 12 min. Sega omavahel jahud ja sõelu need vahu juurde ettevaatlikult "fold'ides" (tainast suure lusikaga altpoolt üles ja keskele tõstes). Mõte on selles, et minimaalselt kohevat vahtu suruda ja segada. Aga jahu on muidugi vaja ikka ühtlaselt munavahu sisse saada.

Vala tainas ettevalmistatud küpsetuspaberile ja aja ühtlaselt laiali kuni servadeni. Küpseta 12 min. Küpsemise ajal valmista ette edasine tegevus. Pane tööpinnale uus küpsetuspaber ja puista see üle suhkruga. Sellega väldid omakorda paberi kinnikleepumist, kuna esimeseks rullimiseks läheb vaja kahte paberit.

Kui küpsemisaeg on läbi, võta biskviit kohe ahjust ja aseta plaat võimalusel ettevalmistatud küpsetuspaberile võimalikult lähedale, et oleks kergem tõsta. Siis kummuta kuum biskviit ettevalmistatud küpsetuspaberile üks ühele (hoia ikka pajakindad käes!) ning eemalda pealmine küpsetuspaber (see, millega ahjus käis). Keera alumise küpsetuspaberi abil tihedasse rulli ja lase täielikult jahtuda. Vastasel juhul ei jää vahukoor püsima, kui pind on veel soe.

Kuigi õpetustes lubatakse näiteks moos kohe kuumale biskviidile määrida, seega ei peaks korda rullima, siis mina kasutan isegi moositäidise puhul sama meetodit. Sest minu meelest enamus moose ka vedelduvad kuumal pinnal ja võivad biskviiti rikkuda.

Kui rull on täielikult jahtunud, vahusta vahukoor pehmeks kreemiks, sega see samal meetodil, nagu eelpool kirjeldatud kohupiimapastaga ja laota lahtirullitud biskviidile. Siis rulli ikka sellesama küpsetuspaberi abil jälle kinni tagasi. Sõelu peale tuhksuhkrut ja paku lisandiks näiteks hapukaid kodumaiseid marju (võib ju ka sügavkülmast praegusel aastaajal.

Kohupiimatäidisega rull on kahtlemata maitsvam, kui ta on mõnda aega külmas ühtlustunud, kasvõi üleöö. Aga ma võin öelda, et meie sõime veidi ka kohe ja olime rahul. :)



Kommentaare ei ole: