pühapäev, 1. november 2015

Marja-kohupiima kook































Täna oli taas õhtupoolik pereringis sugulaste keskel. Selleks puhuks peab ju ikka küpsetama kooki. Minul oli kapis 1 suur purk isetehtud tikrihoidist, mis oli juba ammu avatud, aga selle kasutamine sujus visalt. Sest palju sa ikka sinna hommikupudru peale paned, isegi juhul kui tegu on selliste maiasmokkadega nagu meie. Seda enam, et samal ajal on ka mitu teist moosipurki lahtiselt seismas. Niisiis tegin tikri-kohupiima kooki, mille retsepti sain Tere kodulehelt: http://www.tere.eu/et/retseptid/tordid/kohupiima-tikrikook ning muutsin vaid niipalju, et vähendasin kohupiima kogust ja panin selle asemel juurde veidi vahukoort, et kook kreemisemaks muuta. Samuti lisasin tikrihoidisele lisaks sügavkülmast võetud punaseid sõstraid. Ja no olgem ausad, tikrid on ju originaalretseptis ka värsked, mitte hoidise kujul. :) Kuna haput oli juba palju, siis sidrunikoore jätsin ka välja. 

Pärast koogi maitsemist tõdesin asjaolu, mida olen juba ka varem täheldanud, et kuumtöödeldud kodujuustu jätaksin koogist üldse välja ja asendaksin selle rasvase kohupiima, kohupiimapasta või koguni mingi osa toorjuustuga. Minu meelest lähevad kodujuustu terad küpsetades väga vintskeks. 

Edaspidi kui seda kooki teen, siis lisangi vähemalt kahte sorti erinevaid marju, kodujuustu ei kasuta, lisan midagi koorest ja sidruni jätan ära.

Paar sõna ka sellest kasutatud tikrihoidisest. Selle jaoks pole vaja muud kui:

Karusmarjakeedis


2 liitrit (1 kg) puhastatud marju 
3 dl vett 
7 dl (600 g) suhkrut

Keeda vesi ja suhkur siirupiks 10 min jooksul. Lisa marjad ja keeda u. pool tundi madalal kuumusel. Raputa aeg-ajalt potti, et keedis ei kõrbeks. Riisu ära vaht ja täida steriliseeritud purgid ääreni. Sule kohe ja lase jahtuda ning hoidista jahedas.

Purkide steriliseerimiseks kuumuta puhtaks pestud purke ja kaasi ahjus 100 kraadi juures kuni 15 min.

Pilti mul hetkel kahjuks ei ole, kuna moos sai ju otsa ja enne seda olin mõtlematu ning jätsin pildi tegemata. :)




Kommentaare ei ole: