esmaspäev, 23. november 2015

Omanäoline jogurti-marja kook

Homme on tähtis päev - mul on liblikad kõhus. Nimelt lähen presenteerima oma peenleiba Leiburi selleaastase "Leivategu" võistluse finaalüritusel. Jah, tõepoolest, olengi finaalis. :) Rohkem pole sellest praegu mõtet kirjutadagi, et mitte veel rohkem närveldama hakata. Aga retsepti avaldan siin blogis kohe, kui see juba on lubatud. 

Ja lisaks sellele on ju täna õhtul eetris teine "Milline maitse" saade. Seal hakkan täna reaalselt kooki küpsetama - nii et kellele eelmises saates tundus minu kook ahvatlev küpsetis, siis täna kell 20:30 või hiljem TV3Play.ee järgi vaadates saab veidi aimu minu valge šokolaadi- vaarika- toorjuustukoogi olemusest. :)



Praegu aga üks nädalavahetusel toodetud retsept, mis valmis taaskord meetodil "kasuta seda, mis kapis on ja leia sellele õige väljund". :) Ning lõpuks ometi leidsin ma kookosjahule funktsiooni, mis mulle tema puhul senistest katsetustest kõige rohkem on meeldinud. Ühesõnaga avastasin, et muretaignapõhjaks sobib kookosjahu nii maitselt kui mureduselt ideaalselt - peab ainult jälgima, et lisada ka midagi siduvat (jahu, datlid, mõne pirukataigna puhul ka muna vms).



Marja-jogurti kook kookose-mooni põhjal


28- või 26 cm koogivorm


Põhi

100 g kookosjahu
40 g mooniseemneid
90 g täistera nisujahu
50 g taluvõid
50 g kookosõli
2 spl tuhksuhkrut
1 näpuotsatäis soola

Täidis

400 ml kirsi- vm marjajogurtit (soovitatavalt koorejogurtit)
1 dl hapukaid punaseid marju (nt sügavkülmutatud ja sulatatud sõstraid)
1 tl naturaalset vaniljesuhkrut (dr Oetker)
75 g valget šokolaadi
1 spl želatiini
kaunistuseks meelepäraseid marju

Keera ahi 175 kraadi juurde. Sulata põhja või ja ka kookosrasv juhul, kui see on tahke (külmas seisnud). Sega kõik põhja ained omavahel kokku. Aseta lahtikäiva koogivormi põhja küpsetuspaber, siis kinnita sellele vormi äär ning vooderda põhi ja veidi ka kõrgusesse ääred taignaga. Küpseta 15 min. Jahuta täielikult. Küpsemise ajal võid juba želatiini panna 5 spl külma veega paisuma.

Samal ajal kui koogipõhi jahtub, valmista täidis. Sulata külmas vees paisunud želatiin madalal tulel või veevannil täielikult, et vedelikus poleks näha mingeid tükke. Sulata ka valge šokolaad ettevaatlikult veevannil (ära veeauru sisse lase!). Sega jogurt vaniljesuhkru ja marjadega, siis lisa sulanud šokolaad, sega ühtlaseks ja lõpuks lisa ruttu želatiinivedelik. Sega korralikult läbi, vala segu korralikult jahtunud koogipõhjale vormi ja pane kohe külmkappi. Lõplikult peaks kook olema tardunud 4 tunni pärast.




Kommentaare ei ole: