pühapäev, 24. jaanuar 2016

Apelsinimaitseline kohupiima- maasikakook


Taaskord oli eile aeg sammud seada perekondlikule sünnipäevale, mida seekord tähistas minu isa naine Reet. Nagu tavaliselt sel puhul, küpsetan ikka midagi kaasa. Seekord oli plaanis suurem seltskond, nii et tegin lausa 2 tk 28-cm vormi kooki. Kuid retsepti toon välja ikka tavapärase ühe vormi tarvis. Sama retsepti võib kasutada 24-28-cm vormi puhul - vahe saab siis olema koogi kõrguses ja selles, kas põhi on vaid põhja peal või moodustab ka täidist hoidva kõrgema serva.

Kook on väga kiire ja lihtne ning pretensioonitult mitte-liiga-magus. Just paras rikkaliku õhtusöögi lõpetuseks, sest ei ole liigselt koormav.


Maasika-apelsini-kohupiimakook


24-28 cm vorm (koogi kuju varieerub vastavalt)


PÕHI
1,5 dl nisupüüli
1 dl täistera nisujahu
4 spl kiirkaerahelbeid
80 g taluvõid
1 spl suhkrut
1 näpuotsatäis soola

TÄIDIS
300 g ricotta kohupiima
1 dl hapukoort
3 spl toorjuustu
1 dl tuhksuhkrut
1 apelsini riivitud koor (pese apelsin kuuma vee ja švammiga!)
350 g külmutatud maasikaid (või hooajal loomulikult ka värskeid!)

KAUNISTUSEKS
melissilehti
tuhksuhkrut

Lülita ahi 225 kraadile. Võta maasikad toatemperatuurile. 

Haki külm või väikesteks tükkideks ja sega käsitsi näppides jahude, soola ning suhkruga taignaks. Lisa vesi ja sega ühtlaseks. Tee seda võimalikult kiiresti, et tainas jääks mure. Suru taigen kas suurema läbimõõduga koogivormile vaid põhja peale või väiksema puhul jätkub koogile ka madala ääre tegemiseks. Küpseta ahjus 8-10 minutit (kuni hakkab äärtest pruuniks tõmbama). Võta ahjust välja jahtuma ja keera ahi 150 kraadi peale.

Valmista ette täidis. Sega mikseriga kõik komponendid ühtlaseks kreemiks. Sega sisse külmutatud maasikad (need oli vaja eelnevalt mõneks ajaks välja võtta selleks, et neid oleks võimalik üksteise küljest kergemini lahti murda, juhul kui need on üksteise külge känkraks külmunud). Vala eelküpsetatud põhjale ja küpseta tund aega 150 kraadises ahjus. Kui küpsemine on lõppenud, ära kooki välja võta, vaid lase veel soojas ahjus seista vähemalt paar tundi kuni üleöö. Siis pane kook kuni serveerimiseni külma ning serveerimisel kaunista melissilehtedega ja õhukese kihi tuhksuhkruga.



Kommentaare ei ole: