teisipäev, 2. veebruar 2016

Kardemoni- speltasai


Ma pean tunnistama, et olen olnud speltajahu suhtes kohati veidi ülekohtune. No ütleme nii, et olen saanud maitsta tooteid speltajahust, mis maitsevad kui tükk pappi. Kuid alles nüüd, kui otsustasin härjal sarvist haarata ja ise ka katsetada, veendusin, et papi maitsega võib ikka olla igasugune pagaritoode ning probleem ei pea olema sugugi tooraines vaid hoopis ikka idees ja teostuses. Minul need olulised algtingimused õnneks toimisid 100% ja sellest speltasaiast sai minu uus lemmik! Olen täiesti vaimustunud ja elevil, sest see sai oli sama kvaliteetne veel ka mitu päeva hiljem, kui asusin selle postituse kirjutamisele. Hoidsin teda paberkoti sees külmikus.

Tavalisest õhulisest valgest saiast erineb ta olulisel määral - kuid minu meelest ainult paremuse suunas (ja mitte sugugi sellepärast, et sooviksin kaasa minna tänapäevase paanilise foobiaga nisujahu suhtes, vaid ikka puhtalt maitseelamuse poolest!) Konsistents on mure ning üsna kergesti lagunev ja võiks kirjeldada kui tahke teraleiva ja mureda keeksi vahepealset varianti. :) Kui Sa rafineeritud nisujahu ei karda ja kindlasti soovid õhulisemat ning vähem murenevat saia, siis võid asendada  kuni pool kogusest nisupüüliga. Kuid ma ei soovita seda selle toote puhul teha - las ta ollagi selline rustikaalne ja kergelt pudenev. 

Spelta kasulikkusest pole vist mõtet rääkima hakatagi! Speltanisu on harmooniline kooslus, sisaldades ohtralt nii mõningaid vitamiine kui mineraalaineid kui ka kiudaineid ja taimset valku. Seetõttu hoiab kõhu hästi täis, mõjub hästi seedimisele ja tekitab meie kehale üleüldist heaolutunnet. 


Peale riputasin jämedaid kaerahelbeid ning sisse lisasin pehmet ja mõnusat kookosõli ning talvise maitsega kardemoni. Kasutasin Loodusvägi mahetooteid, sest mahe on minu jaoks päev-päevalt üha olulisem ja olulisem... Nagu öeldud jahust ja suhkrust loobumise võidujooksuga ma veel liituda otsustanud pole, aga mahetoidu osakaalu kasvule hoian küll pöialt ning nagu näha püüan ka ise väikestviisi kaasa aidata. 


Kardemoniga speltasai


1 korralik tugev päts


50 g extra virgin kookosõli
2 dl täispiima või toorpiima
25 g pärmi
45 ml mahesuhkrut või rafineerimata suhkrut
1 triiki tl soola
1/2 tl jahvatatud kardemoni
6,5 dl speltajahu

määrimiseks: 
1/2 vabalt peetavate kanade muna või ökomuna

kaunistuseks
3 spl jämedaid kaerahelbeid

Soojenda piim ja õli pliidil käesoojaks ning vala segu pärmile. Sega kuni pärm on lahustunud. Lisa suhkur ja sool ning sega kuni ka need on lahustunud.



Lisa ka speltajahu ja kardemon, sega ühtlaseks, sõtku veidi jahuste kätega ning pane 40 minutiks sooja kohta rätiku alla kerkima. Ära heida meelt kui tainas suurt palju ei kerki. Sellest kogusest saaks 2 tavalisest nisujahust saia, aga nagu öeldud - see sai on tugev ja mure nagu pehme küpsis - ning seda sa söödki korraga vähem. Kõhule teeb ta aga pika pai.


Siis säti ahi 200 kraadi juurde. Kummuta taigen jahuga kaetud lauale ja sõtku veel. Vormi taigen piklikuks pätsiks, silu kenaks ja ühtlaseks ning aseta küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Kata rätikuga ja lase veel kerkida 30 min soojas kohas.



Määri päts pealt lahtiklopitud munaga ja puista kleepuvale pinnale kaerahelbeid. Küpseta ahju alumisel siinil u.20 minutit. Tõsta plaat restile, kata sai rätikuga ja lase jahtuda/rahuneda.

Serveeri koduse õunamoosiga või värske toorjuustuga või miks mitte ka mõlemaga!









Kommentaare ei ole: