kolmapäev, 23. märts 2016

Tervislik pikk küüslaugu-juustu täisterasepik



Ohsa, kui pikk sepiku pealkiri tuli. Tegelikult oleks sinna veel võinud lisada, et täisterajahudena on kasutatud lausa kolme varianti: nii täistera spelta-, rukki- kui ka nisujahu. Ja loomulikult on need kõik mahedad jahud, nimelt Loodusvägi omad. Nagu ikka, võib täisterajahusid mingil määral või kuni poole võrra asendada nisupüüliga, juhul kui tahetakse sellist täitsa muredat ja koredat sepikut veidi pehmendada või paremini kerkima panna. Ka pooles koguses on täisteradest organismile palju kasu.

Nii või teisiti eelista jahu ikka mahedana - sest see võiks olla meie tulevik! :) Mina tegin sepiku siiski üleni täisteradest - see on toitev ning sobib ideaalselt puljongite ning selgete suppide kõrvale. Soojenda sepik enne tarbimist kergelt üles või tee väikse kiiksuga nii nagu mina... kasta seda suppi sisse ning naudi! :) Välja näeb ta kui pikk juustusai, aga hoopis maalähedasemat värvi ja karedam. Mõtlesin ka, et juustuga ei koonerda ning kasutan hoopis kuubikuid, mille pistan sepiku sisse, mitte ei piirdu vaid pinnale riivjuustu poetamisega.  

Pikk küüslaugu-juustu sepik


2 pikka pätsi

3 dl vett
25 g pärmi
1 spl oliiviõli
1 tl soola
1 tl suhkrut
1 muna
1 spl kuivatatud või 2 dl värsket peenestatud peterselli
3 purustatud küüslauguküünt
2 dl rukkijahu
3,5 dl täistera nisujahu
3,5 dl täistera spelta nisujahu
170 g meelepärast juustu kuubikuteks lõigatuna (ca 1x1 cm)


Soojenda vesi kuni 37 kraadini. Võid seda ka käesoojusega kontrollida. Murenda pärm tainakaussi, lisa vesi ja sega lahustumiseni.

Lisa õli, sool, suhkur, muna, petersell, küüslauk, rukkijahu, speltajahu ja 2,5 dl täistera nisujahu. Sõtku taigen ühtlaseks ja kergita rätiku all soojas kohas 1h ja 20 min (vajab minu kogemust mööda kauem aega kerkimiseks kui tavaline nisujahu-pärmitainas ning lõpptulemusena kerkib ikkagi vähem - see on normaalne, ära lase end heidutada).

Lisa ülejäänud 1 dl jahu, juustukuubikud ning sõtku uuesti korralikult läbi. Katsu juust tainasse ühtlaselt jaotada. Jaga tainas kaheks ja vormi pikada saiad. 

Aseta pätsid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, tee sisselõiked ja lase katmata veel vähemalt 30 min kerkida. Mina tegin seda (nagu mul ka leivapätside kergitamisel kombeks on) 45-50 kraadises ahjus.Ahju lülitasin sisse alles siis, kui sepikud juba sisse pistsin. Seejärel võta pätsid välja ja keera ahi 200 kraadi juurde. 

Kui ahi on valmis, küpseta sepikuid 20-25 min (minu ahjuga oli pigem 20 min). Keeda juurde mõnus köögivilja- või tomatisupp (pigem just selge, mitte püree-, sest sepik on juba isegi tummine) ja kasta sepikut supisse! ;)


Kommentaare ei ole: