pühapäev, 8. mai 2016

Hõrk supp Jarlsbergi juustuga

Esimene uudis täna on see, et Bestblog.ee hääletus 2016. aasta Eesti parimatele blogidele algas neljapäeval. Kategooriaid on seal hulgaliselt ning Šokolaadimaa on kenasti nagu kord ja kohus kokandusblogide jaotuse all võistlemas. Seega palun Sind, kallis blogi uudistaja, ehk ka Sina hääletaksid minu poolt? :) Küsitlus on siin: https://surveer.com/s/W94RS22J ja seal siis saab erinevates kategooriates anda mitmele erinevale blogile hääle. Kõige all saab veel valida ka näiteks "aasta üllataja" ja "aasta lemmiku" jms eriauhindade lõikes. Ole kena, kallis lugeja ja viska pilk peale ning tee oma valik! ;) - olen Sulle äärmiselt tänulik ja oma tänu väljendan loomulikult ohtrate uute postituste ning retseptidega. Kui kellelgi on vaja, siis nõu ja jõuga muidugi ka!

Siit aga üks selline supp, et ma põhimõtteliselt limpsisin tõesti ka poti põhja puhtaks. See oli ikka ootamatult hea! :) Kasutasin taaskord hõrku norra-pärast Jarlsbergi juustu, mis sarnaneb veidi klassikalisele Emmentalile, kuid on siiski täitsa omalaadne.


Jarlsbergi juustu püreesupp


2-3 portsjonit


120 g E-vaba suitsupeekonit (selline on olemas Oskari valikus)
250 g kooritud ja vabalt hakitud kartuleid (hiljem niikuinii püreestad)
250 g porrulauku
450 ml naturaalset või mahekuubikust kanapuljongit (köögivilja oma sobib ka!)
1 spl värsket majoraani (kui poest ei leia, võid kasutada mõnd muud endale meelepärast ürti)
1 spl värsket tüümiani (seda üldjuhul suurematest kauplustest peaks ikka leidma)
näpuotsatäis riivitud muskaatpähklit
1 väike peenelt hakitud sibul
1 spl extra virgin oliiviõli
1 tl suhkrut
100 g Jarlsbergi juustu


Prae hakitud peekonit keskmisel tulel kuni 5 min. Lisa kartulid, porru, ürdid, muskaat, vala üle puljong ning lase podiseda aeg-ajalt segades ca 20 min.

Vahepeal küpseta sibulat väikesel pannil oliiviõlis ca 5 min. Lisa suhkur, keera tuli hästi madalaks ning lase sibulal karamelliseeruda (paar minutit). Sibulad peaksid muutuma krõbedaks ning pruuniks. Pane nad kõrvale supi valmimist ootama.

Maitsesta supp soovi korral värskelt jahvatatud musta pipraga ning vajadusel veel soolaga (kuid üldjuhul on puljong ise juba piisavalt soolane).

Püreesta supp kas blenderis või samas potis, milles keetsid, saumikseriga, aseta tagasi pliidile ning lisa kuuma äsjakeenud vett - vee kogus sõltub sellest, kui paksu suppi soovid.

Sega ühtlaseks ning serveeri supp kaussidesse, riputades peale karamelliseeritud sibulaid ning jämedalt riivitud Jarlsbergi juust. Sööma hakates sega kergelt suppi, nii et osa juustu jaguneb ka supi sisse ning sulab selles mõnusalt. Serveeri mõne koorikleivaga - kuna supp on toitev, siis seda laadi leib on hea tasakaalustaja.

Kommentaare ei ole: