esmaspäev, 16. mai 2016

Kiudainerikkad rabarberimuffinid ja Ayurveda vol 4


Kuna ma kavatsen oma Ayurveda-teemalise jutuseeria võiduka lõpuni viia, siis täna kirjutan sellest taas veidi. Keda teema ei huvita, siis vaadake hoopis tänast retsepti. Seda tasub järgi teha küll, sest on väga tervislik, rahuldab magusaisu ja paar rabarbrivart saab ka jälle ära kasutatud. :) Küpsetamisel kautasin ohtralt Loodusvägi mahetooteid - nii täistera nisujahu, speltajahu kui extra virgin kookosõli. Kindla peale minek tervislikkuse ja tooraine puhtuse mõttes.

Ahh ja muidugi see ka veel... hääletage http://bestblog.ee/ konkursil Parim Blogi 2016 ikka ka. :) Šokolaadimaa on seal muide täitsa olemas ja hääletamiseks saadaval... Hääletada saab siit: https://surveer.com/s/W94RS22J.

Ayurveda teemal kirjutan täna sellest, kuidas läheb tasakaalust välja Pitta kehatüüp. Et end varasemate postitustega kurssi viia, võite piiluda neile linkidele:
http://sokolaadimaa.blogspot.com.ee/2016/04/kohupiima-smoothie-ja-ayurveda-vol-1.html
http://sokolaadimaa.blogspot.com.ee/2016/04/troopiline-melonismuuti-vegan.html
http://sokolaadimaa.blogspot.com.ee/2016/04/marja-rabarbri-martsipani-cooler-ja.html

Nüüd aga mõnus tervislik ja lastesõbralik muffiniretsept (hoiab muide kõhu ka korras).


Rabarberi-spelta muffinid kohupiimaga


12 tk


1 dl mahedat speltajahu
1 dl mahedat täistera nisujahu
5 spl vedelat extra virgin kookosõli (kas toatemperatuuril seisnud või pliidil vaiksel tulel vedelaks sulatatud)
2 pikka rabarbrivart (minul kaalusid need kokku 270 g)
1 dl toor-roosuhkrut või muud rafineerimata suhkrut
150 g lahjat kohupiima
50 ml vahukoort
2 muna
2 tl küpsetuspulbrit

Säti ahi 200 kraadi juurde. Mina ausalt öeldes küpsetan viimasel ajal kõike ainult pöördõhu režiimiga, sest mu särtsakas ahi kipub muidu küpsetiste pealispinnad ikka ära küpsetama. Vahel ka kasutan ka nt kuni 10 min ülevalt ja alt režiimi ja siis panen pöördõhu peale. Ühesõnaga selle pika loo mõte on, et "tunne oma ahju ja kasuta seda vastavalt" :) Mina küpsetasin ka need muffinid osa ajast pöördõhuga.

Sega jahud kokku omavahel ning ka küpsetuspulbriga. Mikserda vahuseks kreemiks kohupiim ja vahukoor. Lisa kohupiimale vedel õli ja sega ühtlaseks (kui kuumutad õli, lase enne maha jahtuda. Koori ja haki rabarberid. 

Eraldi vahusta ka munad ja suhkur. Sega siis kõik ettevaatlikult kokku - ära enam mikserda ega vahusta - tõsta lihtsalt kokku, selles faasis sega sisse ka rabarberitükid.

Jaota tainas muffinipaberitega vooderdatud muffinivormi ja küpseta kuni 25 minutit.


Nüüd siis Ayurveda teemadel...

Kehatüüpidest ja üleüldisest tasakaalu põhimõttest ning Ayurveda ideest kirjutasin varasemates postitustes (lingid toodud eespool), viimane postitus kirjeldas Vata tüübi tasakaalutuse sümptomeid. Liigume edasi Pitta juurde.

Pitta inimtüüp on tasakaalus olles sisemiselt intensiivne ja hoogne, heatujuline ning rõõmsameelne. Eluringis on keskiga enim Pitta aeg. Kaotades tasakaalu, muutuvad need inimesed enda tagantsundijateks, rahulolematuteks, kannatamatuteks, nõudlikeks, pingulolevateks. Kinnisideeks muutub kord ning tüütav täiuslikkuse tagaajamine. Juhtuda võib see siis kui:
  • olete olnud stressiseisundis ja reageerinud sellele allasurutud viha, lootusetuse ja pahameelega
  • nõuate endalt ja teistelt liiga palju, elate tähtaegade pideva surve all ega talu aja raiskamist
  • olete viimasel ajal söönud liiga palju kuuma, vürtsist ja rasvast või praetud toitu, kasutanud palju soola. Suur osakaal menüüs hapudel või kääritatud toitudel (juust, äädikas, hapukoor), samuti alkohol aitab tugevalt kaasa
  • olete tarvitanud ebapuhast toitu või vett
  • ilm n kuum ja niiske
  • teid on väsitanud kuumus või olete päikesest põletada saanud
Tasakaalutuse sümptomid ilmnevad järgnevalt: 
  • vihapursked, teiste kritiseerimine, vaidlushimu, viivituste mittetalumine, türanlik käitumine
  • nahapõletikud, villid, lööbed, kuumad hood, akne
  • kõrvetised, mao ülihappesus, päikesepõletus, päikesepiste
  • ebameeldiv hingeõhk, hemorroidid, hapukad kehalõhnad
  • laiguline punetav jume, kuumuse mittetalumine
  • verd täis valgunud silmad, maohaavandid, eriti suur nälg või janu
Siinkohal on jälle kindlasti rohkem kui küll mõtlemisainet, eriti kui oled ära teinud dosha testi, millest kirjutasin siin: http://sokolaadimaa.blogspot.com.ee/2016/04/kohupiima-smoothie-ja-ayurveda-vol-1.html. Kas Sinus on Pitta tüüpi üle keskmise? Kas sellised sümptomid tulevad tuttavad ette? 

Järgmises Ayurveda-postituses veel kolmanda tüübi Kapha tasakaalutusest ning siis juba jõuan selleni, kuidas neid kõiki tasakaalustama hakata.












Kommentaare ei ole: