pühapäev, 1. mai 2016

Šokolaadinööbiküpsised ehk Chocolate Chip Cookies


No kes siis Chocolate Chip küpsiseid ei tea... Suured nagu taldrikud, paksult šokolaaditükke täis tuubitud, hea kange kohvi parimad sõbrad. Mänguruumi on nende küpsetamisel ohtralt: klassikalised, tumedad (ehk siis lisatud kakaoga), karamellisisuga, pähklilisanditega, erinevatest täisterajahudest ning tänapäeval loomulikult ka gluteenivabad versioonid jne. Väga hea mõte on kasutada näiteks ökopoest saadavaid tooršokolaadi nibse. Mina jäin seekord tavapoest saadavate tumedate nööbikeste juurde, küll aga kasutasin mahedat nisujahu, nagu mul ikka kombeks. Ka tehnikaid saab varieerida - saab teha rohkem pudisevad või paksemad või krõbedamad. Minu omad kukuvad välja üsna krõbedad ning mitte eriti paksud, kuid suured ja laiad. Õige tulemuse saavutamiseks kasuta kindlasti tumedat šokolaadi!

Ja veel üks hea uudis :) küpsised säilivad lausa 2 nädalat ilusti külmkapis kotikesse või karpi pakendatuna.


Šokolaadinööbiküpsised


15 tk


160 g taluvõid - lase toatemperatuuril pehmeneda
70 g heledat Muscovado suhkrut
60 g tavalist suhkrut (öko)
2 tl vaniljesuhkrut või looduslikku vaniljeekstrakti
2 keskmist muna
250 g nisujahu
3/4 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis või kaks soola (ära kindlasti jäta ära, sest annab maitsele oluliselt juurde)
200 g tumeda šokolaadi nööpe, -nibse või -tükke
4 spl maapähklipuru (kasutasin nimelt maapähkleid, sest soolaka-magusa šokolaadiküpsise juurde sobivad need ideaalselt


  • Kata 2 plaati küpsetuspaberiga.
  • Klopi suhkrud võiga kreemjaks massiks (puulusikaga on hea hõõruda), lisa vanilje ja muna. Hõõru/klopi ühtlaseks.
  • Sega jahuga küpsetuspulber ja sõelu see tainasse. Raputa peale sool ja sega ühtlaseks. Lisa ka šokolaaditükid ning pähklipuru ja sega uuesti, et šokolaad ja pähkel jaotuks ühtlaselt tainasse.
  • Lülita ahi 175 kraadi juurde ja hakka küpsiseid plaatidele panema. 1 kuhjaga supilusikatäis peaks olema enam-vähem see kogus, mis ühele küpsisele kulub - et tuleks ilusti 15 tk välja.
  • Jaga kõigepealt kuhjakesed suurte vahedega plaatidele ja siis hakka lusikaga neid lamedamaks töötlema. Viimaks silu ka ääred enam-vähem ümaraks. Kui üks plaaditäis on valmis, võid selle juba ahju küpsema tõsta - teise ettevalmistamine võtabki umbes nii kaua aega kui esimese küpsemine, Kui aga koos küpsetad, siis oleks mõttekas kasutada pöördõhu režiimi (tegelikult mina kasutan seda muidu ka - millegipärast mulle alati meeldib sellega tulemus rohkem - pea kõigi küpsetiste puhul :))
  • Küpseta 8-10 minutit olenevalt ahju eripärast - küpsised on valmis, kui nad on pealt kuldsed ja hakkavad äärtest helepruunikaks tõmbuma. 
  • Pane restile jahtuma. Need küpsetised on parimad täielikult maha jahutatuna, sest siis tekib ka mõnus krõbedus.



Kommentaare ei ole: