esmaspäev, 13. juuni 2016

Kui teha kerge grill, siis saab teha rohkem ja toekamaid lisandeid!



Kui grillid näiteks kala või kanafileed, siis on see piisavalt kerge, et saaks sinna juurde kokata veel igasuguseid põnevaid kõrvaseid. :) Mind ausalt öeldes need lisandid inspireerivad rohkemgi kui grill ise. Marinaade ikka valmistan hea meelega, aga grilliminine ise on küll jäänud kas mehe või kui päris aus olla, siis ka ämma tööks! Seekord kasutasin Apetina soolvees kergeid Light juustukuubikuid basiiliku ja oreganoga, keeramaks kokku ühe värviküllase salati, mis ei koosne vaid kergetest rohelistest vaid sisaldab ka kartulit, porgandit ja paljude jaoks võib-olla vähem kasutatavat pastinaaki. Seda viimast aga soovitan soojalt - maitse on veidi sarnane porgandiga, veidi meenutab ka peterselli, konsistents ja värv rohkem kartuli moodi, kuid kergem ja veerikkam. Kõik need köögiviljad tellisin Pihlaka talust - see on mahetalu, kes toob nii oma kui teiste ökotalude kaubad ukse ette kätte. Olen väga rahul!

Nagu kõrvalolevalt pildilt näha, siis Arla Apetina juustukuubikud on pakendis veel omakorda käepärases sõelas - nii et kui hakkad salatit tegema, tõstad sõela välja, nõrutad veidi, võtad vajamineva koguse kuubikuid ning lased ülejäänud koos karbiga soolvette tagasi. Ülimugav, peaks mainima, sest igasugused sarnased pakendid (oliivid vms soolvees) panevad ikka kukalt kratsima, et kas nõrutada nüüd kogu vesi välja või nokkida neid sealt kahvliga vms... 
Lisaks tegin ka pannil närtsitatud spinatirooga Kotanyi Itaalia ürdiseguga. See sisaldab ainult puhtaid ja kõige itaaliapärasemaid ürte: punet, basiilikut, majoraani, rosmariini, piparrohtu, tüümianit ja salveid. Suure puhma spinatit võib ainult korraks oliiviõliga pannilt läbi lasta, siis lisada juba valget veini ja meelepäraseid ürte, keeta alkohol kiirelt välja ja on olemas pannitäis kerget tervislikku rohelist kraami. Mina lisasin seekord ka kuubikuteks lõigatud suitsusinki - sellisel kujul annab see roog ka täitsa iseseisvalt tubli lõuna mõõdu välja, alati võib ju mõne leivalise või saialise kõrvale haarata.





Suvine kartuli-juustu salat pastinaagi ja porgandiga


Suur salatikausitäis


3 suurt kartulit
1 suur ja jäme või 2 väiksemat pastinaagijuurt
1 suur ja jäme või 2 väiksemat porgandit
Korralik punt krõmpsu rohelist salatit
1-2 küüslauguküünt
ca 150 g Apetina Light basiiliku ja oreganoga või muid meelepäraseid juustukuubikuid soolvees (kui kasutad juustukuubikud õlis, siis nõruta korralikult või vähenda salatikastme õli hulka)
peotäis värskeid basiilikulehti
värskelt jahvatatud musta pipart
3 spl extra virgin oliiviõli
1 spl punase veini äädikat
6 spl maitsestamata jogurtit (ka selle tellisin seekord mahetalust)
maitse järgi soola (arvesta, et juust on ka soolane!)


Koori juurviljad ja kartulid, lõika kuubikuteks ning keeda soolakas vees pehmeks. Alusta porganditest, poole keemise pealt lisa pastinaagid ja lõpuks kartulid, mis keevad kõige vähem aega.

Nõruta ning jahuta. Samal ajal purusta küüslauk, nõruta vajaminev kogus juustu, näpi varre küljest lahti basiilikulehed ja valmista salatikaste: klopi kastme komponendid vispliga kokku, lisa neisse ka sool. Rebi tükkideks salat.

Jahtunud köögiviljad sega ülejäänud komponentidega kokku, vala üle kastmega, sega kergelt ja jäta maitsestuma, kuni valmistad teise lisandi.








Närtsitatud spinat valge veini kastmes


1 väike kausitäis (palju lisandina ei kulugi - on tugeva maitsega!)


Suur kahe käega peotäis spinatilehti
1 väike sibul
1 küüslauguküüs
Extra Virgin oliiviõli (vast ca 3 spl)
1 dl valget veini
4-6 õhukest viilu suitsusinki
1 tomat
vahemere ürtide maitseainesegu (nt Kotanyi)

 Kuumuta pannil oliiviõli keskmisel kuumusel, lisa väikesteks kuubikuteks lõigatud sibul, küüslauk ning sink, prae läbi. Vajadusel lisa õli juurde, enne kui heidad pannile spinatilehed (neid ei pea enne lõikama). Lisa ka kuubikuteks lõigatud tomat ja vein ning keeda kiirelt läbi, et alkohol aurustuks välja. Lisa ka vahemerepärane maitseaine, sega läbi ja valmis ta ongi.




Kommentaare ei ole: