pühapäev, 26. märts 2017

Kookospiimas hautatud köögiviljad


Mina sain hiljuti teada põnevast nipist, mida kasutada kartulipüree valmistamisel. Nimelt pidavat profikokad keetma kartulid juba piima sees ja vett üldse mitte kasutama. Muidu traditsiooniliselt ju ikka justkui keedad kartulid vees pehmeks, siis kurnad ära, lisad kuuma piima ning tambid pudruks. Aga Maire Suitsu uuest raamatust "Millest kokaraamatutes ei räägita" võib lugeda, et profid juba keedavad mugulaid ka piimas ning siis purustavad koos sama piimaga, lisavad võid jne. Tulevat eriti hõrk.

Mina tahtsin teha täiesti piima- ja võivaba vegan püreed, lisada ka muid köögivilju ja kasutada kookospiima, selle nipi võtsin aga sujuvalt üle. Tulemus oli tõesti võrratu. Võimalusel kasuta ikka nii palju mahedat toorainet kui vähegi saad.




Kookospiimas hautatud köögiviljapüreesupp


Ca 1,5 l olenevalt köögiviljade suurusest


4 suurt kartulit
4 suurt porgandit
800 ml kookospiima
1 spl extra virgin kookosõli
1 suur sibul
1 suur küüslauguküüs
1 tl kurkumipulbrit
soovi korral purustatud chillipipart
1 tl meresoola
chia seemneid


Koori ja tükelda porgandid paksudeks ratasteks. Vala kookospiim suurde potti ja lase keema tõusta. 
Alanda kuumus vaevu podisevaks. Lisa sool ja porgandid. Nüüd tegele kartulitega. Koori need ja lõika porgandiratastest veidi suuremateks tükkideks, et keemisaeg tuleks enam-vähem sama. Lisa potti, kata kaanega ja hauta madalal tulel. Niikaua koori sibul ja küüslauk, tükelda ja prae kookosõlis kuldseks. Jäta ootele. Kontrolli köögiviljade valmidust. Kui nuga läheb neist vaevata läbi, siis on aeg tuli kinni keerata. Lase veidi rahuneda. Lisa sibula-küüslaugu segu ja kurkum ning soovi korral veidi chillit. Püreesta saumikseriga ettevaatlikult samas potis (eeldusel, et pott on kõrge, sest muidu võid kuumade pritsmetega kõrvetada saada!) või siis vala tasakesi ümber blenderisse ning püreesta seal. Ära püreestamisega üle pinguta, et kartulid ei muutuks ebameeldivalt liimjaks. Väikesed tükikesed püree sees on väga teretulnud ja annavad tekstuuri - me ei tee vana kooli püreed, kus ei tohtinud olla ühtegi tükki! :) Serveerimisel puista üle chia seemnetega, mille iga sööja võib ka püree sisse segada, et need seal tasapisi paisuma hakkaksid. Maitse igaks juhuks ka - võib-olla vajad veidi soolasemat rooga, siis lisa soola.





Kommentaare ei ole: